VITAPOL termékcsalád a tejelő tehenekVITAPOL termékcsalád a tejelő tehenekállategészségügyi szemléletű takarmánykiegészítőjeA Vitapol® termékcsaládba tartozó ásványi takarmányok kizárólag természetes alapanyagokat,mikroelemeket és ásványi anyagokat tartalmaznak. A termékcsalád valamennyi tagja az ásványianyagokat és a mikroelemeket szerves huminsav komplex formában tartalmazza, melyek ezáltalkönnyen felszívódnak az állatok emésztőrendszerében. Mindez a fajlagos takarmány felhasználásjavulását eredményezi. Jótékony hatást fejtenek ki az élő szervezetre, erősítik az immunrendszert,csökkentik a gyógyszerköltséget. Az Európai Unió folyamatosan szigorítja a takarmányokkalmaximálisan bevihető mikroelemek mennyiségét. Ezért többféle, hatékonyabban felszívódómikroelem készítményt igényelnek haszonállataink. A huminsavak „négyes hatása” (hatékony felvétel,biológiai hatás, méregtelenítés, természetes anyag) felülmúlja a hagyományos komplexképzőket(hatékony felvétel).

Etetési kísérleteink és üzemi tapasztalataink alapján főbb eredményeinkEtetési kísérleteink és üzemi tapasztalataink alapján főbb eredményeinkSzarvasmarháknál:

 • Serkenti a méh involúcióját, pozitív hatást gyakorol az ivarzásra, elősegíti az embriómegtapadását, csökkenti a magzatfelszívódás valószínűségét, növeli az élveszületések számát
 • Kevesebb a vetélés, a magzatburok visszatartás és az ellési bénulás
 • Csökken a két ellés közötti idő
 • Növekszik a tejhozam• Csökken a látens és szubklinikai tőgygyulladások előfordulása, így a szomatikussejtszám csökkenése is várható
 • Jelentősen csökken a bendőben a fehérje emésztés, javul a takarmányadagértékesülése
 • Megköti és kiüríti a szervezetből a mikotoxinokat (aflatoxin)

Az elegytej aflatoxin-tartalmának csökkentése VITAPOL pulvissal

Az Aspergillus flavus által termelt aflatoxin a 90-es évekig inkább a mediterrán országokra volt jellemző,ám a klímaváltozásnak, illetve a globális takarmány-alapanyag kereskedelemnek köszönhetőennapjainkban bármelyik régióban okozhat problémát. Leginkább a szemes terményekben, gabonákban,kukoricában, az ezekből készült szilázsban, TMR-ben és melléktermékekben található. Amelléktermékek növekvő arányával a szarvasmarhák takarmányozásában a jelentősége fokozódik,ugyanis a melléktermékekben a feldolgozás során koncentrálódik. Így például a CGF aflatoxin-tartalmaa kiinduló kukorica-tétel aflatoxin-tartalmának akár a 3x-osa is lehet.

Az aflatoxinnal szennyezett takarmány a tejelő tehenek és az intenzív hízómarhák egészségére is

Az aflatoxinnal szennyezett takarmány a tejelő tehenek és az intenzív hízómarhák egészségére iskomoly kockázatot jelent. A szarvasmarhák a bendőbaktériumok által a mikotoxinok egy részétképesek ugyan lebontani, de a nagy koncentrációban megjelenő mikotoxinok így is komoly anyagcserezavarokatokozhatnak. Abnormálisan magas szerotonin-szintet alakítanak ki az agyban, emiatt csökkena takarmányfelvétel. Csökken a vérnyomás, gátolt a fehérjeszintézis, ez okozza a tejtermeléscsökkenését.

A nagytejű teheneknél a nagyarányú abrakfogyasztás miatt gyorsabb a bendőpasszázs,így csökken a bendőbeli toxinlebontás aránya. Ugyanakkor bizonyos mikotoxinok a bendőben akiindulási toxintól mérgezőbb metabolitokká alakulhatnak át.Az aflatoxin legnagyobb állategészségügyi károsító hatása a májkárosító hatásban jelölhető meg,azonban az immunrendszer gyengítésével, az alacsonyabb szárazanyag-felvétel miatt csökkenőtejtermeléssel okozza a rejtett gazdasági károkat.Az agyagásvány-alapú toxinkötőkkel történő védekezés hátrányaiAz aflatoxinok kártétele ellen általánosan elterjedt az agyagásvány-alapú toxinkötőtakarmánykiegészítők alkalmazása. A jelenlegi ismeretek szerint nem ez jelenti az ideális megoldást.Az agyagásvány toxinkötő adalékok csak a poláris mikotoxinokat vonzzák a vékonybél lumenében, azearalenonra, ochratoxinra és a trichotecénvázas vegyületekre nem hatnak, mert ezekből hiányoznaka hatásos kémiai kötés kialakításához szükséges poláris gyökök.

Ugyanakkor az agyagásványok alkalmazása csökkenti a mangán, a cink és a magnézium, a klorid, a rézés nátrium hasznosulását. Agyagásvány alapú toxinkötő alkalmazásával mikroelem-hiány lép fel azállatok szervezetében, ez szaporodási zavarokat, tejmennyiség-csökkenést idézhet elő.Az egyes agyagásvány alapú toxinkötők tényleges aflatoxin megkötő képessége is nagy változatosságotmutat. Az adszorbensek fizikai tulajdonságaiból nem lehet megbízhatóan következtetni a belőlükelőállított termék hatékonyságára. Az adszorbens szerkezete fontos a termék tényleges toxinkötőképességének megítélésekor.

A bentonitok, montmorillonitok adszorpciós képessége nagyobb mint a zeolité, mert mind afelületükön, mind az interlayer rétegeikben adszorbeálnak.Az egyes agyagásvány alapú toxinkötők AFB1 kötő képességét megvizsgálva a következő tapasztalható:

 • Na-bentonit: 64,6%
 • Ca-bentonit: 31,4%
 • Aktív szén: 5,4%

Védekezés az aflatoxinok kártétele ellen VITAPOL pulvis-salVédekezés az aflatoxinok kártétele ellen VITAPOL pulvis-salA huminsavak és a biológiai úton védett mikroelemek szinergista hatásúak az aflatoxikóziskártételének csökkentése szempontjából.

 • A huminsavak gátolják a patogén mikroszervezetek, így a mikotoxin-termelőfonalas gombák aktivitását, így alkalmasak a tárolt takarmányok mikotoxinterheltségénekcsökkentésére
 • A huminsavak protektív biofilmet akalítanak ki a vékonybél nyálkahártyáján, ígyA huminsavak protektív biofilmet akalítanak ki a vékonybél nyálkahártyáján, ígygátolják az endo- és exotoxinok felszívódását.
 • A huminsavak fokozzák a sejtmembránok permeabilitását, ezzel elősegítik amikroelemek véráramba történő diffúzióját. Ezzel csökkentik a mikotoxikózisesetén fellépő alacsonyabb szárazanyag-felvétel miatt kialakuló mikroelem-hiánykáros hatásait
 • A huminsavak fokozzák az omitin-dekarboxiláz enzim aktivitását, amely aspermidin és a hisztamin, illetve a DNS és RNS szintézis serkentésével a májbanelősegíti a máj szöveti regenerációját. A huminsavak támogatják a májfunkciókat,kiemelt jelentőségűek lábadozás, májrendellenességek esetén. Ez különösenfontos a májkárosító aflatoxinnal szennyezett takarmány kényszerű alkalmazásaesetén.

A Vitapol pulvis a főbb mikotoxinok, különösen az aflatoxinok ellen akkreditált laboratóriumi vizsgálattal igazoltan is rendelkezik. Aflatoxin megkötő képessége megegyező a legnagyobb megkötő képességű Na-bentonitokkal.

A VITAPOL pulvis mikotoxin-dekontamináló képessége numerikusan - Táblázat megtekintéséhez kattintson ide..

A VITAPOL pulvis mikotoxin-dekontamináló képessége grafikusan ábrázolva: Grafikon megtekintéséhez kattintson ide..

Nagyüzemi tapasztalatok a VITAPOL pulvis mikotoxin-dekontaminálóképességével kapcsolatosan

Az Alcsiszigeti Mg. Zrt. a nagylétszámú tejtermelő tehenészetek országos rangsorában a 12. helyentalálható gazdaság. A telepen az átlag tehénlétszám 1400, az átlagos fejt tehénlétszám 1200. A napitejtermelés meghaladja a 46.000 kg-ot. A tehenek fejési átlaga 36,97 liter.2013. 04. 17. észleltek a silókukorica-szilázsban nagyarányú aflatoxin-szennyezettséget. Az ezenidőszak alatt etetett TMR AFB1 tartalmának alakulását szemlélteti a következő diagram:

A TMR AFB1 koncantrációja a vizsgált időszakban - Diagramm megtekintéséhez kattintson ide..

Az aflatoxikózis gazdasági és állategészségügyi kártételének kivédésére kezdték 2013. 04. 26.-tólalkalmazni a VITAPOL pulvis-t 150 g/nap/tehén dózisban, valamennyi termelési csoporttakarmányában.

A VITAPOL pulvis alkalmazásának hatását a tej AFM1 tartalmára a következő diagram szemlélteti:

A tej AFM1 tartalmának alakulása a vizsgált időszakban - Grafikon megtekintéséhez kattintson ide..

A VITAPOL pulvis 150 g/nap/tehén dózisban alkalmazva 4 nap alatt az egészségügyi határérték alácsökkentette a tej AFM1 szintjét. A TMR AFB1 szintje az állategészségügyi határérték felett maradt,azonban a tejre nem jelentett élelmiszerbiztonsági kockázatot.Összefoglalva megállapítható, hogy a VITAPOL pulvis 100 g/nap/tehén adagban az aflatoxikózisélelmiszerbiztonsági kockázatának és állategészségügyi kockázatának csökkentésére javasolt,valamennyi termelő csoport takarmányának kiegészítésére.

Az elegytej szomatikus sejtszámának csökkentése VITAPOL Zn pulvissal

Az elegytej szomatikus sejtszámából kellő biztonsággal lehet következtetni a betegnek minősíthetőállatok számára a telepen. Szubklinikai masztitisz esetén a baktériumok hatására a tej sejteselemtartalma megnövekszik. Negatív bakteriológiai lelet esetén is emelkedhet a szomatikus sejtszáma gyulladás mértékének megfelelően. A szubklinikai masztitisz a tehenek összes fertőződésének 90-95%-át teszi ki.Összességében a tehénpopuláció legalább 40%-a fertőzött a masztitisz valamelyik formájával.Pozitív összefüggés mutatható ki a tejhozam és az SCC között. Minden 1000 kg tejmennyiségnövekedés+4,5% SCC növekedést jelent. A laktáció első hónapjaiban a legmagasabb a SCC, majdfokozatosan csökken. Általában a 6. hónaptól növekszik ismét. Elhúzódó laktációk esetén az utolsóhónapban ismét növekedésnek indul.A huminsavak és a biológiai úton védett mikroelemek szinergista hatásúak a tőgy egészségeszempontjából.

 • A huminsavak fokozzák a sejtmembránok permeabilitását, az így megnövekedettA huminsavak fokozzák a sejtmembránok permeabilitását, az így megnövekedettmembrán-permeabilitás miatt a takarmányban lévő mikroelemek és a VITAPOL Znpulvisban lévő mikroelemek (Cu, Zn, Mn) felvétele a vérből megkönnyített. Azásványi anyagok felvételével ellentétes reakcióúton a huminsavak eltávolítják atoxikus nehézfémeket e szervezetből. A könnyített felvételnek köszönhetően azimmunmodulációs folyamatokban fontos mikroelemek (réz, cink, mangán)hasznosulása javul. A többlet mikroelemek mint a regenerációs enzimrendszerekközponti atomjai segítik a tőgy immunológiai folyamatait.
 • A huminsavak a tőgygyulladásokat okozó Staphylococcus aureus ellen inhibitorhatással rendelkeznek. Huminsavakat tartalmazó takarmányadalékok hatására25%-kal csökken a tehenek tőgygyulladásának mértéke, a klinikai masztitiszgyakorisága .
 • A biológiailag védett mikroelemek, részt vesznek a tőgy szöveti integritásánakmegőrzésében. Ez kulcsfontosságú a fertőzésekkel szemben. Az ilyen biológiailagvédett mikroelemeknek szerepük van a celluláris immunválaszban.
 • A szigorúan a tejtermelési igény-szinten felül adott cink-kiegészítés csökkenti atermelődő tej szomatikus sejtszámát..

VITAPOL Zn pulvis hatása az elegytej szomatikus sejtszámára nagyüzemi etetési próba alapján

A Milkmen Kft.-nél 2014. november-2015. március hónapban zajlott a VITAPOL Zn pulvis nagyüzemi próbaetetése. A telepen 813 tehén termel, ebből 652-t fejtek a nagyüzemi etetési próba időszak alatt. 2014. decemberében (a nagyüzemi etetési próba időszaka alatt) a tenyészet a nagylétszámú tejtermelő tehenészetek országos rangsorában a 15. helyen szerepelt. A nagyüzemi etetési próba során a nagytejű csoportok takarmánykiegészítőjeként alkalmaztuk a VITAPOL Zn pulvist.

Kontrol csoport adatainak megtekintéséhez kattintson ide..

 

Mivel a telepen mindig 2 nagytejű csoport van egyidejűleg, így a VITAPOL Zn pulvis SCC-ra gyakorolt hatását 5. ismétlésben, tehénpáros kísérletben tudtuk vizsgálni. A tehenek fejési átlagát, illetve szomatikus sejtszámát az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. által havi gyakorisággal elvégzett próbafejések adatai alapján hasonlítottuk össze.

Kontrol csoport adatainak megtekintéséhez kattintson ide..

Eredmények: 

Különbségek a kezelt és a kontroll nagytejű csoportok termelési mutatói között az 5 ismétlés alkalmával - Eredmények megtekintéséhez kattintson ide..

 

 

 

 

 

A kezelt nagytejű csoport egyedei 100 g/tehén/nap adagban kaptak a TMR-be applikálva VITAPOL Zn pulvist.

A VITAPOL

AZ EREDETI, HUMINSAV TARTALMÚ, INNOVATÍV TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐ
A VITAPOL® termékcsaládba tartozó ásványi takarmányok kizárólag természetes alapanyagokat, mikroelemeket és ásványi anyagokat tartalmaznak. A termékcsalád valamennyi tagja az ásványi anyagokat és a mikroelemeket szerves huminsav komplex formában tartalmazza, melyek ezáltal könnyen felszívódnak az állatok emésztőrendszeréből. ELOLVASOM