VITAPOL, mint a baromfi állategészségügyi szemléletű takarmánykiegészítője

A Vitapol® huminsavas ásványi takarmány kizárólag természetes alapanyagokat, mikroelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz. Az ásványi anyagokat és a mikroelemeket szerves huminsav komplex formában tartalmazza, melyek ezáltal könnyen felszívódnak az állatok emésztőrendszerében. Mindez a fajlagos takarmány felhasználás javulását eredményezi. Jótékony hatást fejt ki az élő szervezetre, erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyógyszerköltséget. Az Európai Unió folyamatosan szigorítja a takarmányokkal maximálisan bevihető mikroelemek mennyiségét. Ezért többféle, hatékonyabban felszívódó mikroelem készítményt igényelnek haszonállataink. A huminsavak „négyes hatása” (hatékony felvétel, biológiai hatás, méregtelenítés, természetes anyag) felülmúlja a hagyományos komplexképzőket (hatékony felvétel).

Toxinsemlegesítő hatás:

Az Aspergillus flavus által termelt aflatoxin a 90-es évekig inkább a mediterrán országokra volt jellemző, ám a klímaváltozásnak, illetve a globális takarmány-alapanyag kereskedelemnek köszönhetően napjainkban bármelyik régióban okozhat problémát. Leginkább a szemes terményekben, gabonákban, kukoricában

Az aflatoxinnal szennyezett takarmány az intenzíven nevelt és tartott szárnyasok egészségére is komoly kockázatot jelent. A nagy koncentrációban megjelenő mikotoxinok komoly anyagcsere-zavarokat okozhatnak. Abnormálisan magas szerotonin-szintet alakítanak ki az agyban, emiatt csökken a takarmányfelvétel. Csökken a vérnyomás, gátolt a fehérjeszintézis, ez okozza a súlygyarapodás csökkenését.

Az aflatoxin legnagyobb állategészségügyi károsító hatása a májkárosító hatásban jelölhető meg, azonban az immunrendszer gyengítésével, az alacsonyabb szárazanyag-felvétel miatt csökkenő súlygyarapodással, romló tojástermeléssel okozza a rejtett gazdasági károkat.

Az agyagásvány-alapú toxinkötőkkel történő védekezés hátrányai

Az aflatoxinok kártétele ellen általánosan elterjedt az agyagásvány-alapú toxinkötő takarmánykiegészítők alkalmazása. A jelenlegi ismeretek szerint nem ez jelenti az ideális megoldást. Az agyagásvány toxinkötő adalékok csak a poláris mikotoxinokat vonzzák a vékonybél lumenében, a zearalenonra, ochratoxinra és a trichotecénvázas vegyületekre nem hatnak, mert ezekből hiányoznak a hatásos kémiai kötés kialakításához szükséges poláris gyökök.

Ugyanakkor az agyagásványok alkalmazása csökkenti a mangán, a cink és a magnézium, a klorid, a réz és nátrium hasznosulását. Agyagásvány alapú toxinkötő alkalmazásával mikroelem-hiány lép fel az állatok szervezetében, ez termelés-csökkenést idézhet elő.

Az egyes agyagásvány alapú toxinkötők tényleges aflatoxin megkötő képessége is nagy változatosságot mutat. Az adszorbensek fizikai tulajdonságaiból nem lehet megbízhatóan következtetni a belőlük előállított termék hatékonyságára. Az adszorbens szerkezete fontos a termék tényleges toxinkötő képességének megítélésekor.

A bentonitok, montmorillonitok adszorpciós képessége nagyobb mint a zeolité, mert mind a felületükön, mind az interlayer rétegeikben adszorbeálnak.

Az egyes agyagásvány alapú toxinkötők AFB1 kötő képességét megvizsgálva a következő tapasztalható:

  • Na-bentonit: 64,6%
  • Ca-bentonit: 31,4%
  • Aktív szén: 5,4%

 

Védekezés az aflatoxinok kártétele ellen VITAPOL pulvis-sal


A huminsavak és a biológiai úton védett mikroelemek szinergista hatásúak az aflatoxikózis kártételének
csökkentése szempontjából.

 

  • A huminsavak gátolják a patogén mikroszervezetek, így a mikotoxin-termelő fonalas gombák aktivitását, így alkalmasak a tárolt takarmányok mikotoxin-terheltségének csökkentésére
  • A huminsavak protektív biofilmet akalítanak ki a vékonybél nyálkahártyáján, így gátolják az endo- és exotoxinok felszívódását.
  • A huminsavak fokozzák a sejtmembránok permeabilitását, ezzel elősegítik a mikroelemek véráramba történő diffúzióját. Ezzel csökkentik a mikotoxikózis esetén fellépő alacsonyabb szárazanyag-felvétel miatt kialakuló mikroelem-hiány káros hatásait.
  • A huminsavak fokozzák az omitin-dekarboxiláz enzim aktivitását, amely a spermidin és a hisztamin, illetve a DNS és RNS szintézis serkentésével a májban elősegíti a máj szöveti regenerációját. A huminsavak támogatják a májfunkciókat, kiemelt jelentőségűek lábadozás, májrendellenességek esetén. Ez különösen fontos a májkárosító aflatoxinnal szennyezett takarmány kényszerű alkalmazása esetén.

A Vitapol pulvis a főbb mikotoxinok, különösen az aflatoxinok ellen akkreditált laboratóriumi vizsgálattal igazoltan is rendelkezik. Aflatoxin megkötő képessége megegyező a legnagyobb megkötő képességű Nabentonitokkal.


A VITAPOL pulvis mikotoxin-dekontamináló képessége numerikusan - A megtekintéshez kattintson ide..

A VITAPOL pulvis mikotoxin-dekontamináló képessége grafikusan ábrázolva - A megtekintéshez kattintson ide..

 

A VITAPOL pulvis hatása a pecsenyecsirkék termelésére dokumentált nagyüzemi etetési próba alapján


CSIBE FARM KFT
Sátoraljaújhely
Torzsás baromfitelep


VITAPOL kísérlet. Induló létszám a kontroll csoportnál: 21.850 db. A kezelt csoportnál: 21.850 db.
A táp 0,5% VITAPOL pulvist tartalmazott.

A kísérleti eredmények megtekintéséhez kattintson ide..

A próbaetetés során az elhullás végig jelentősen a kontroll csoport alatt maradt. - A megtekintéshez kattintson ide..

A csirkék súlygyarapodása jelentősen megemelkedett a Vitapol etetésének hatására. - A megtekintéshez kattintson ide..

Az etetési kísérlet során megfigyeltük, hogy azonos, sőt esetleg kevesebb takarmány fogyasztás mellett a vitapol hatására sokkal ellenállóbbak voltak a csirkék a betegségekkel szemben, és napi testtömeg gyarapodásuk is jelentősen nőtt.

 

A VITAPOL pulvis hatása az árutojó tyúkok termelésére dokumentált nagyüzemi etetési próba alapján


Próbaetetés helyszíne: Agrobanat SA, Timisuara 12. 06. 2012.

Vitapol Pulvis etetési próba 38 hetes tojó állományban.

  • 1. emelet: 15.500 tojó
  • 2. emelet: 18.800 tojó


A tojóknak vírusfertőzésük volt, minek következtében a teszt elején jóval a standard termelés alatt termeltek.
A Vitapol bekeverését követően, mindkét kísérleti csoport termelése jelentősen emelkedni kezdett és sikerült a fajtának megfelelő standard közelébe hozni.

A kísérleti eredmények megtekintéséhez kattintson ide..

A VITAPOL

AZ EREDETI, HUMINSAV TARTALMÚ, INNOVATÍV TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐ
A VITAPOL® termékcsaládba tartozó ásványi takarmányok kizárólag természetes alapanyagokat, mikroelemeket és ásványi anyagokat tartalmaznak. A termékcsalád valamennyi tagja az ásványi anyagokat és a mikroelemeket szerves huminsav komplex formában tartalmazza, melyek ezáltal könnyen felszívódnak az állatok emésztőrendszeréből. ELOLVASOM