MAGAS SCC – a megoldás a VITAPOL ANTIMAST

vitapol

A magas tejtermelés alapja a tőgy kiváló egészségi állapota. Ha a tőgy egészségi állapota meggyengül, mechanikai, bakteriális vagy egyéb tényezők (akár stressz) kedvezőtlen hatása érvényesül, akkor védekezésképpen a szomatikus sejtszám megemelkedik. A magas szomatikus sejtszám annak a jele, hogy a tőgy jelentős energiát fordít védekezésre, és a stressz tényezők leküzdésére. Ennek következtében a tejtermelése kisebb-nagyobb mértékben csökken. Megállapíthatjuk, hogy a magas szomatikus sejtszám a tőgy terheltségének indikátora.

A laktáció első hónapjaiban a legmagasabb a SCC, majd fokozatosan csökken. Általában a 6. hónaptól növekszik ismét. Elhúzódó laktációk esetén az utolsó hónapban ismét növekedésnek indul.
 
A huminsavak és a biológiai úton védett mikroelemek szinergista hatásúak a tőgy egészsége szempontjából.
A huminsavak fokozzák a sejtmembránok átjárhatóságát, így a takarmányban lévő mikroelemek és a VITAPOL ANTIMAST pulvisban lévő mikroelemek (Cu, Zn, Mn) hasznosulását javítják. A huminsavak ugyanakkor eltávolítják a toxikus nehézfémeket a szervezetből. A könnyített felvételnek köszönhetően az immunrendszer működéséhez fontos mikroelemek (réz, cink, mangán) hasznosulása javul. A többlet mikroelemek segítik a tőgy immunológiai folyamatait.A huminsavak a tőgygyulladásokat okozó Staphylococcus aureus ellen gátló hatással rendelkeznek. Huminsavak hatására 25%-kal csökken a tehenek tőgygyulladásának mértéke, a klinikai masztitisz gyakorisága.A biológiailag védett mikroelemek részt vesznek a tőgy szöveti épségének megőrzésében. Ez kulcsfontosságú a fertőzésekkel szemben.A szigorúan a tejtermelési igény-szinten felül adott cink-kiegészítés csökkenti a termelődő tej szomatikus sejtszámát.VITAPOL ANTIMAST pulvis hatása az elegytej szomatikus sejtszámára nagyüzemi etetési próba alapjánA Milkmen Kft.-nél 2014. november-2015. március hónapban zajlott a VITAPOL Zn pulvis nagyüzemi próbaetetése.

A telepen több mint 800 tehén termel, ebből 652-t fejtek a nagyüzemi etetési próba időszak alatt. 2014. decemberében (a nagyüzemi etetési próba időszaka alatt) a tenyészet a nagylétszámú tejtermelő tehenészetek országos rangsorában a 15. helyen szerepelt.

A nagyüzemi etetési próba során a nagytejű csoportok takarmánykiegészítőjeként alkalmaztuk a VITAPOL ANTIMAST pulvist. Mivel a telepen mindig 2 nagytejű csoport van egyidejűleg, így a VITAPOL ANTIMAST pulvis SCC-ra gyakorolt hatását 5. ismétlésben, tehénpáros kísérletben tudtuk vizsgálni. A tehenek fejési átlagát, illetve szomatikus sejtszámát az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. által havi gyakorisággal elvégzett próbafejések adatai alapján hasonlítottuk össze.

A kezelt nagytejű csoport egyedei 100 g/tehén/nap adagban kaptak a TMR-be applikálva VITAPOL ANTIMAST pulvist.

Összefoglalva megállapítható, hogy a VITAPOL ANTIMAST pulvis 100 g/tehén/nap adagban a nagytejű csoportok takarmánykiegészítőjeként +5% tejhozam-növekedést eredményezett, a szomatikus sejtszám 30%-os csökkentése mellett.Összefoglalva megállapítható, hogy a VITAPOL ANTIMAST pulvis 100 g/tehén/nap adagban a nagytejű csoportok takarmánykiegészítőjeként +5% tejhozam-növekedést eredményezett, a szomatikus sejtszám 30%-os csökkentése mellett.

A fentiek alapján a VITAPOL ANTIMAST pulvis 100 g/nap/tehén adagban a nagytejű csoportok takarmányának kiegészítésére javasolt.

A VITAPOL

AZ EREDETI, HUMINSAV TARTALMÚ, INNOVATÍV TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐ
A VITAPOL® termékcsaládba tartozó ásványi takarmányok kizárólag természetes alapanyagokat, mikroelemeket és ásványi anyagokat tartalmaznak. A termékcsalád valamennyi tagja az ásványi anyagokat és a mikroelemeket szerves huminsav komplex formában tartalmazza, melyek ezáltal könnyen felszívódnak az állatok emésztőrendszeréből. ELOLVASOM