Előzzük meg a borjúhasmenést!

 

vantim

Az ellés óriási élettani stressz az újszülöttek számára is.Az ellés óriási élettani stressz az újszülöttek számára is.Az újszülöttnek alkalmazkodnia kell a teljesen idegen biológiai és szociáliskörnyezethez, a megváltozott tápanyag-ellátáshoz. Megfelelő immunológiaivédelemre is szükségük van – ezt a kolosztrális immunitás biztosítja.Az anyaállat által termelt kolosztrum optimális esetben biztosítjaaz immunanyagokat az újszülöttek számára. A kolosztrum minőségeazonban az ellést követően óráról órára gyengül. Ez azt is jelenti, hogyegyre fontosabbá válik, hogy az újszülöttek minél gyorsabban megkapjáka kolosztrumot, és minél gyakrabban jussanak hozzá. Ma márbizonyított, hogy az újszülött világrajövetele és az első kolosztrumfelvételközött eltelt idő egyenesen arányos a későbbi légző- és emésztőszervimegbetegedések gyakoriságával. Ezért is terjednek a különbözőújszülött állat, többek között borjú-roboráló készítmények. Ezek fokozzáka fiatal állatok anyagcseréjét, ami pozitív hatású a kolosztrumfelvételre.A roboráló készítmények pozitív hatásúak a borjak későbbi növekedésiteljesítményére is. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a tejtermelésreirányuló egyirányú szelekció következtében megváltozott a holstein-frízfajta endokrinológiai profilja is, ami vélhetően a kolosztrum „gyengülésével”is együtt járt. Igaz, a szakirodalomban ellentmondásos eredményeket találniezt illetően, és a kutatások is a közelmúltban kezdődtek, de mindennapostapasztalat, hogy a borjak immunrendszere nem elég erős, ezért is alkalmaztöbb borjúnevelési-takarmányozási protokoll kolosztrum-kivonatot és immunglobulinokattartalmazó roboráló készítményt.

tatásitatásiidőszak alatt. Ebben a periódusban a borjak leggyakoribb, legtöbb elhullástokozó betegségei a légzőszervi megbetegedések és a hasmenések.A hasmenés tulajdonképpen faktorbetegség: a tartási és klimatikus hiányosságokra,a stresszre, a rossz higiéniai körülményekre, a takarmányozási-tejitatási hibákra hívja fel a menedzsment figyelmét. Több obligát és fakultatívpatogén is előidézheti: Escherichia coli, Salmonella spp, Rotavírusok,Coronavírusok, Cryptosporidiumok, kokcidiózis. Az állományszintű borjúhasmenésekhátterében mindig több tényező áll.Azért sem hagyhatjuk figyelmen kívül a borjúhasmenések előfordulását,azért is kell a megelőzésre fókuszálnunk, mert a borjak hasmenése kihat atehénkori emésztés, takarmányértékesítés hatékonyságára is!Az ozmotikus hasmenést Rota-, vagy Coronavírusok idézik elő.Ezek elpusztítják a bélbolyhok csúcsait, így a tejpótló tápszerrel felvetttáplálóanyagok ozmotikus aktivitással rendelkező részecskék alakjában abél lumenében maradnak, ahová a bélnyálkahártya-sejtekből víz áramlikki. A szekréciós hasmenés bakteriális fertőzések esetén fordul elő. Az enterotoxikusbaktériumok kiváltják a klorid ionok bél lumenébe történő erőteljesszekrécióját. A neutralitás fenntartsa érdekében a klorid ionok beáramlásátköveti a nátrium ionok beáramlása. A nátrium és klorid ionok együttesjelenléte miatt nagy mennyiségű víz áramlik a vékonybél lumenébe anyálkahártya-sejtekből.

A borjak az első 4 élet-héten a legfogékonyabbak a hasmenéses megbetegedésekre.A borjak az első 4 élet-héten a legfogékonyabbak a hasmenéses megbetegedésekre.Megfigyelések szerint az Escherichia coli általában az elsőélet-héten, a Rota- és Corona-vírusok a 2.-3. élet-héten betegítik meg a borjakat.A Cryptosporidiumok, Eimeria spp. csak a 3. élet-hét után betegítikmeg a borjakat.Mi is a borjú-hasmenés legnagyobb veszélye? Hasmenés esetén a borjúakár súlya 10%-át is elveszítheti – emiatt csökken a súlygyarapodása, későbbretolódik az ivarérés, az első inszeminálás ideje. 1 hasmenéses nap akár10 nappal is kitolhatja az első inszeminálás idejét üszőkorban! Ezenkívül avízveszteség, az elektrolitveszteség, a metabolikus acidózis, illetve az energiaveszteségis veszélyezteti a borjak életét, egészségét, fejlődését. Figyelmetérdemel, hogy a szelénhiány súlyosbítja a hasmenéses tüneteket, merta relatív szelénhiányos borjak nehezebben isznak/szopnak, így a kezelésükis nehezebb.Ha már fellépett a borjú-hasmenés, nagyon fontos a víz és a bikarbonát-pótlás. A nátrium vizet von maga után a sejtekbe, illetve részt vesza glükóz-szállításban, a felvett glükózt a bélhámsejtekbe juttatja. A bikarbonáta vér sav-bázis egyensúlyát , a metabolikus acidózist állítja helyre.Borjak hasmenésének hatékony kezelésére csak olyan módszer alkalmazható,amely nem kívánja a tejitatás megvonását! Nem befolyásolhatja akezelés az oltó pH-ját, mert ha a borjú oltógyomrának kémhatását lúgosítjuk,az gátolja a kazein kicsapódását, ezért a borjú rosszul fogja emészteni a tejet.

Emellett a hasmenés kezelésénél fontos megvédeni a bél nyálkahártyát,megkötni a bakteriális endotoxinokat egyaránt.Az Alpha-Vet állatgyógyászati Kft. ajánlata a borjúhasmenés prevenciójára,illetve kezelésére az OMÉK 2015. Állattenyésztési Díjas terméke, a VITAPOLszuszpenzió. A VITAPOL szuszpenzióban található huminsavak és abiológiai úton védett mikroelemek szinergista hatásúak a borjúhasmenésekmegelőzése, illetve a hasmenés kártételének csökkentése szempontjából.

  • A huminsavak gátolják a patogén mikroszervezetek aktivitását,
  • A huminsavak protektív biofilmet alakítanak ki a vékonybél nyálkahártyáján,így gátolják az endo- és exotoxinok felszívódását.
  • A huminsavak fokozzák a sejtmembránok permeabilitását, ezzel elősegítika mikroelemek véráramba történő diffúzióját.

Bizonyított, hogy a huminsavak fokozzák az onitin-dekarboxiláz enzim aktivitását,amely a spermidin és a hisztamin, illetve a DNS és RNS szintézisserkentésével a májban is elősegíti a szöveti regenerációt. A huminsavaktámogatják a májfunkciókat, kiemelt jelentőségűek betegségekből valólábadozás, májrendellenességek esetén is.Telepi próbákkal is igazolt, hogy a VITAPOL szuszpenzió 100 ml/borjú/nap adagban alkalmazva az itatásos periódus alatt a hasmenésekmegelőzésén kívül egyéb pozitív hatásokkal bír a borjúnevelés sikerességéttekintve. A stressztűrő képesség növekedése, a baktericid ésfungicid hatás, a toxinok megkötése és kiürítése a szervezetből, illetvea hasmenés megelőzése mind javíthatják a borjak súlygyarapodását.A betegségek, toxinok jelenléte a szervezetben visszavethetik a fiatal állatota fejlődésben. A huminsavak stabilizálják a bélflórát, segítenek az optimáliskémhatás fenntartásában és ezáltal elősegítik a táplálóanyagok emésztésétés felszívódását. A fent említett hatások megnövekedett testtömeg-gyarapodáshozvezethetnek változatlan takarmányfelvétel mellett, így javulhat a takarmányértékesítés. Ne feledje: nehéz helyzetben még fontosabb a sikeres, hatékony borjúnevelés. Ehhez járul hozzá a VITAPOL szuszpenzió technológiaszerű alkalmazása. Bővebb információkért, referenciákért, telepre adaptált szaktanácsadásértkérje szaktanácsadóink segítségét.

Összeállította: Petrovics Ágnes

A VITAPOL

AZ EREDETI, HUMINSAV TARTALMÚ, INNOVATÍV TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐ
A VITAPOL® termékcsaládba tartozó ásványi takarmányok kizárólag természetes alapanyagokat, mikroelemeket és ásványi anyagokat tartalmaznak. A termékcsalád valamennyi tagja az ásványi anyagokat és a mikroelemeket szerves huminsav komplex formában tartalmazza, melyek ezáltal könnyen felszívódnak az állatok emésztőrendszeréből. ELOLVASOM