Telepi Vitapol Antimast kipróbálása összefoglaló

vitapol antimas

 1. A tesztelt csoport végül 30 egyedbő l állt, a kontrolcsoport 26 db-ból.
 2. Kipróbálás helye: AGROSTAAR KB spol. s r.o. SK 925 41 Král'ov Brod c. 2
 3. Kapcsolattartó: Narancsik János, Pronatur spol. s.r.
 4. Telepvezető : Erdélyi Zoltán
 5. átlagos fejt tehénlétszám: 140
 6. Fajta: Holstein Friz
 7. Fejési átlag: 26 liter
 8. Megfigyelt korcsoport: Szomatikus csoport (csoportonként 30 db.)
 9. Kipróbálás ideje: 2016. február-április
 10. Vitapol AntiMast etetés ideje: 2016. február 4;április 4.
 11. Vitapol AntiMast adagja: 100 g/tehén/nap a tÖmegtakarmányhoz keverve.

Induláskor a kb. 140 db termelésben levő fejő stehén kÖzül kiválasztottunk 68 db magas szomatikus sejtszámú egyedet és két csoportot alakítottunk ki. Az egyik csoportnál terveztük adagolni a Vitapol AntiMast készítményt, a másik a kontrolcsoport. Az alacsony létszámú állomány miatt a két csoport egyedeinek laktációs fázisai nagyban eltértek.

Ahhoz hogy a készítményt tesztelő csoportot ne kelljen változtatni a tesztelés során, alacsonyabb laktációs nappal rendelkező egyedekkel tÖltÖttük fel. A kontrol csoportba értelemszerűen a magasabb laktációs napos egyedek kerültek.

Tehát a tesztelt csoport végül 30 egyedbő l állt, a kontrolcsoport 26 db-ból.

Takarmányozás

A két csoport megegyező takarmánykeveréket kapott, ső t egy keverő kocsi tartalma volt szétosztva úgy, hogy a kontrolcsopot kiadagolása után hozzá lett keverve napi 10 dkg készítmény állatonként. A kiadagolt mennyiségek feljegyzésre kerültek. Az adatokból kitűnik, hogy a kontrolcsoportnál a mennyiségek idő nként csÖkkennek, amik az apasztások miatti létszámváltozás miatt tÖrténnek.

Ellenben a tesztelt csoportnál az 5. napon már napi 1 kg/db-al emelni kellett adagot, majd a 28. napon újabb napi 3,8 kg/db emeltünk. Tehát a Vitapolos csoportban egyértelműen nőtt a takarmányigény a kontrolcsoporttal szemben.

A Vitapolos csoportban az ürülék állaga az első hét nap után enyhén lágyabb lett a kontrol csoportéhoz képest, de még megfelelő állagú volt.

Tejtermelés

A tejtermelés területén a kontrolcsoportban a laktációs fázisnak megfelelő en alakult a termelékenység.

A Vitapolos csoportban az adatok (csoportátlag) csÖkkenő tendenciát mutatnak. Ennek oka, hogy ezek az egyedek gyengébb takarmánykeveréket kaptak a teszt során az Összehasonlíthatóság miatt. Nekik a laktációs fázisnak megfelelő en TOP adagot kellett volna kapniuk, ami fokozta volna termelékenységüket.

Szomatikus sejtszám

A kísérlet lefolyása alatt az egész állományra jellemző volt, hogy csÖkkent a szomatikus sejtszám, de ha jobban megvizsgáltuk a csoportátlagokat, akkor a Vitapolos csoportnál a 60 napos tesztelés ideje alatt kiugró mértékben csÖkkentek az átlagértékek. Míg a kontrolcsoportnál 8 %-os, addig a tesztelt csoportnál 30 % a csÖkkenést regisztráltunk.

 

Erdélyi Zoltán
Telepvezető

 

Ajánlott termék Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A VITAPOL

AZ EREDETI, HUMINSAV TARTALMÚ, INNOVATÍV TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐ
A VITAPOL® termékcsaládba tartozó ásványi takarmányok kizárólag természetes alapanyagokat, mikroelemeket és ásványi anyagokat tartalmaznak. A termékcsalád valamennyi tagja az ásványi anyagokat és a mikroelemeket szerves huminsav komplex formában tartalmazza, melyek ezáltal könnyen felszívódnak az állatok emésztőrendszeréből. ELOLVASOM